Hyundai, Kia a Samsung Electronics spolupracujú na prepojení mobility a obytných priestorov

Spoločnosti Hyundai Motor Company a Kia Corporation oznámili, že 3. januára podpísali so spoločnosťou Samsung Electronics dohodu o partnerstve v oblasti služieb Car-to-Home a Home-to-Car, ktorej cieľom je zlepšiť prepojenie medzi obytnými priestormi a priestormi mobility.

Na základe tejto dohody budú môcť zákazníci značiek Hyundai a Kia diaľkovo ovládať digitálne spotrebiče prostredníctvom dotykových a hlasových povelov cez informačno-zábavné systémy svojich vozidiel. A naopak, budú mať k dispozícii diaľkové ovládanie vozidla prostredníctvom reproduktorov s umelou inteligenciou, televízorov a aplikácií pre smartfóny na ovládanie rôznych funkcií vozidla.

Je to možné vďaka organickej integrácii služieb pripojených vozidiel Hyundai a Kia a platformy internetu vecí (IoT) spoločnosti Samsung "SmartThings". Očakáva sa, že zákazníci ju budú využívať rôznymi spôsobmi v každodennom živote a budú si užívať zážitky z neprerušovaného pripojenia.

Napríklad počas horúceho letného večera môže používateľ počas dochádzania aktivovať "domáci režim" a zapnúť registrovanú klimatizáciu a čističku vzduchu, spustiť robotický vysávač a zapnúť osvetlenie, aby si vytvoril pohodlný a príjemný životný priestor. Prípadne môže používateľ pred odchodom von iniciovať režim "Away Mode", aby vypol nepotrebné svetlá a spustil robotický vysávač a vytvoril čistý obytný priestor, do ktorého sa vráti, ako aj vopred aktivoval klimatizáciu vozidla na príjemnú teplotu.

V prípade služby Car-to-Home od spoločností Hyundai a Kia sa používatelia môžu zaregistrovať a používať špecifické režimy pre každú situáciu, aby minimalizovali prevádzku zariadenia počas jazdy. Okrem dotykovej obrazovky a hlasových príkazov bude implementovaná najmä automatická prevádzka na základe polohy, aby boli zákazníkovi poskytnuté pohodlnejšie služby.

Okrem toho môžu majitelia elektrických vozidiel využívať integrovanú službu správy energie v domácnosti SmartThings na kontrolu spotreby energie v domácnosti a vo vozidle ako aj nastavenie optimálneho času nabíjania.

Spoločnosti Hyundai a Kia plánujú rozšíriť svoje služby Car-to-Home a Home-to-Car na ďalších zákazníkov prepojením platforiem prepojených vozidiel a Samsung SmartThings.

Na dosiahnutie tohto cieľa vyvinú Hyundai a Kia stabilné informačno-zábavné systémy poskytujúce služby a následne budú tieto funkcie poskytovať prostredníctvom aktualizácií over-the-air (OTA) a prostredníctvom USB aj pre existujúce vozidlá.

"Toto je príležitosť na zvýšenie komfortu služieb prepojeného vozidla Car-to-Home a Home-to-Car v rôznych oblastiach," povedal Haeyoung Kwon, viceprezident vývojového centra pre infotainment spoločností Hyundai a Kia. "Plánujeme urýchliť vývoj našich technológií, aby sme neustále zvyšovali zmysluplnosť ciest zákazníkov značiek Hyundai a Kia."

"Táto spolupráca umožní komunikáciu z Home-to-Car a integrované služby správy energie v domácnosti, ktoré sú optimalizované pre životný štýl budúcnosti," povedal Chanwoo Park, výkonný viceprezident spoločnosti Samsung Electronics. "Vďaka prepojeniu platformy SmartThings s vozidlami budeme môcť výrazne zlepšiť skúsenosti zákazníkov v domácnosti aj v aute."

Spoločnosti Hyundai a Kia už poskytujú služby Car-to-Home a Home-to-Car prostredníctvom spolupráce s telekomunikačnými spoločnosťami a stavebnými firmami. Služba Car-to-Home - doteraz dostupná pre šesť položiek vrátane osvetlenia, zástrčiek, plynových uzatváracích ventilov, ventilácie, klimatizácie a kotlov - a služba Home-to-Car pre klimatizáciu vozidla, diaľkové štartovanie a riadenie nabíjania sa vďaka tomuto partnerstvu rozšíri o podporu pripojenia so širším spektrom zariadení.